söndag 17 april 2011

Birger Lundquist(1910-1952), en svensk tecknare


”Birger Richard Emanuel Lundquist, född 21 oktober 1910 i Storvik, Gästrikland, död 18 mars 1952 i Stockholm, var en svensk konstnär. Birger Lundquist var framför allt tecknare, och verkade i Dagens Nyheter från 30-talet fram till sin död. Han representerade övergången från ett elegant, polerat manér enligt den dåvarande traditionen, till en mer direkt och skissartat teknik. Tidigare hade tidningstecknare, bland annat på grund av bristfällig reproduktionsteknik, bearbetat sina skisser med tusch och pensel. Birger Lundquist revolutionerade tidningstecknandet med att under senare delen av 30-talet införa direktskisser, gjorda med reservoarpenna. Han var hjälpt av att nya, svartare bläck för reservoarpennor kom på marknaden vid denna tid. Lundquist verkade också som bokillustratör, bland annat i flera böcker av Alf Henriksson och Hwang Tsu-Yü. Han arbetade även med pensel i illustrationsarbetet och hans tecknarstil har påverkat både samtida och senare födda tecknare. Flera av hans grafiska blad (etsningar och torrnål) har utgivits i Föreningen för Grafisk Konsts årliga grafikportföljer.”
Presentation av mina egna reflektioner
Enligt boken ”Titelplansch Birger Lundquist” av G.Jungmarker, Stockholm,1971 hade Birger L. då bakom sig en produktion av ca 80 000 teckningar. Han blev fast anställd på DN 1941. Där började hans stora period som reportagetecknare.
Jag blev så förvånad över att Birger L. provade pennor av olika märken och en reparatör vid Svanströms var specialist på att trimma tecknarens arbetsredskap.
Jag besökte Birger Lundquist Minnesutställning på fredagen den 2011.04.09 på Konstakademin i Stockholm. Jag fick känslan att Birger L. fångade ögonblicket precis som kamera. Alla porträtt av olika personer och familjemedlemmar visade på mycket värme och medkänsla.
Mest var jag imponerat av några teckningar som avspeglade tecknarens mångsidighet och skicklighet. Birger L. hade redan från barndomen specialicerat sig på hästar. Det första bok han illustrerade var om Hästsport, 1931. Flitigast tecknade han rasdjur. Jag tyckte mycket om övriga pennteckningar på hästar och kor samt tjurar i lantlig miljö.
Efter att jag läste boken det blev klart för mig varför Birger L. har tecknat så många militärbilder. Från år 1943 var han nämligen tecknare vid regementstidningen Granaten. I sitt karikerande arbetade Birger L. med starka formförskjutningar med mimiskt levande fysionomier. På sidan 98 i boken kan man läsa att ”Och sitt humör och sin fabuleringsgåva, sin kompositiostalang och sitt fantasiska synminne demonstrerade Birger samtidigt i de flerspaltiga bilderna till aktualitetsversen. De blir dramatiska små sketcher, där han är medförfattare och iscensättare.”

Birger Lundquist konstverk når en stor publik även idag!
Mariehamn den 2011-04-16

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar